Een aantal jaren geleden veranderde men ‘het linkerdeel van de Peperstraat’ in Sint-Juliaan omwille van veiligheidsredenen (mogelijke verwarring voor bereikbaarheid van hulpdiensten in noodgevallen) van naam naar Félix Nadarstraat.
Maar wie was die Nadar waarvan men het de moeite vond om in Sint-Juliaan een straat en een vakantiewoning naar hem te vernoemen?

Félix Nadar, geboren in Parijs op 6 april 1820 en in Parijs overleden op 21 maart 1910, is de pseudoniem van Gaspard-Félix Tournachon.
Hij was journalist, cartoonist, fotograaf en ballonvaarder.
Over zijn werk als journalist en cartoonist wijden we hier niet uit.
Ook over zijn werk als fotograaf gaan we het hier niet zo uitgebreid hebben.  Onthou misschien dat élke beroemdheid (politicus, componist, schrijver, schilder, …) in Frankrijk halfweg de 19de eeuw door hem wou gefotografeerd worden, dat hij de eerste was om een soort mobiele fotografieinstallatie te ontwikkelen om op verplaatsing foto’s te kunnen gaan nemen, dat hij het eerste gebruik van kunstlicht (voorloper van de huidige flitslampen) ontwikkelde en dat hij de állereerste in de geschiedenis was om in 1858 een luchtfoto (boven Parijs) te nemen.  Dat gebeurde vanuit een luchtballon en nu kunnen we ter zake komen… want dit verhaal heeft te maken met Sint-Juliaan.

Ondertussen nieuwsgierig geworden? Kijk dan naar deze pagina: De Géant van Felix Nadar